In the rhythm of cosmos! O Δημήτρης Παρούσης, ένας Ελληνας δημοσιογράφος, αυτή τη στιγμή ταξιδεύει στον κόσμο. Παρακολουθήστε on line την περιπλάνησή του, μοιραστείτε τις εμπειρίες του, ταξιδέψτε μαζί του...
EN

EN

GR

GR

FR

FR

DE

DE

ES

ES

Οκτώβριος
MoTuWeThFrSaSu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Ιστορίες ανά χώρα

Περού, Hellenicspace, 25 Νοεμβρίου 2009


 

Επειδή με το ίντερνετ δεν υπάρχουν σύνορα, η σημερινή ιστορία θα μπορούσε να δημοσιευθεί από΄οποιαδήποτε χώρα. Με αφορμή ένα ρεπορτάζ που έγραψα χθες, η σημερινή ιστορία μας πάει στον κυβερνοχώρο...

Φιλοδοξούν να ενώσουν τους 18 εκατομμύρια Ελληνες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ίντερνετ. Δημιουργούν τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στο διαδίκτυο και θέλουν να φέρουν τους όπου Γης Έλληνες και φιλέλληνες σε επικοινωνία. Το ελληνικό… Facebook, λέγεται www.hellenicspace.com.

Ο Ανδρέας Δημητριάδης και ο Ανδρέας Κοσμάτος είναι παιδιά Ελλήνων μεταναστών και είναι οι δημιουργοί του www.hellenicspace.com. Δουλεύουν στη Γερμανία με εξειδίκευση στο ίντερνετ.

Είναι φίλοι μου και παρακολουθώ το πάθος τους για αυτό που κάνουν. Σήμερα αποφάσισα να σας τους συστήσω αλλά και να γνωρίσετε τη δουλειά τους. Ελπίζω να γίνετε και μέλη του Hellenic Space.

Οι γονείς τους κατάγονται από την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Οι συγγενείς τους διάσπαρτοι στον κόσμο. «Θέλαμε να επικοινωνήσουμε με τα ξαδέρφια μας στην Αυστραλία και με το θείο στην Αμερική. Ηταν μια ολόκληρη διαδικασία για να συντονιστούμε και να επικοινωνούμε. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα του Hellenic Space», μου είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χτες μέσω του Skype ο Ανδρέας Δημητριάδης, από τους δημιουργούς του ελληνικού… Facebook.

«Οι Ελληνες στην ξενιτιά πολλές φορές χρειαζόμαστε μια βοήθεια. Όπως, όταν ψάχναμε πληροφορίες για το Κτηματολόγιο. Κάποιοι αναζητούσαν ειδικούς γιατρούς στην Ελλάδα, άλλοι νοσοκομεία στο εξωτερικό. Μερικοί έψαχναν τους συγγενείς τους. Ηταν δύσκολο όμως να βρούμε τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν. Ετσι σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας ως επαγγελματίες στο ίντερνετ και να δημιουργήσουμε μια κοινότητα Ελλήνων και φιλελλήνων για να επικοινωνούμε και να ανταλλάσουμε πληροφορίες. Μια πλατφόρμα όπου επίσης θα υπάρχουν και όλες οι χρήσιμες ελληνικές ιστοσελίδες για να μπορεί ο καθένας σε λίγα λεπτά να βρίσκει απαντήσεις στα ερωτήματά του. Αλλά και να ανταλλάσουν εμπειρίες. Για παράδειγμα ένας που βίωσε την εμπειρία της εγγραφής σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα μπορεί από πρώτο χέρι να ενημερώσει όποιον ενδιαφέρεται»,δήλωσε ο Ανδρέας Κοσμάτος, που προστέθηκε στην επικοινωνία μας.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Πέρυσι το Νοέμβριο στο πρώτο συνέδριο των Ελλήνων της Ευρώπης, που έγινε στη Γερμανία από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), παρουσιάστηκε επίσημα η ιστοσελίδα. Τον Απρίλιο του 2009 άρχισε και η κανονική του λειτουργία.

Μέχρι σήμερα έχει περίπου 10.000 μέλη από περίπου 90 χώρες του κόσμου και κυρίως από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα.

«Στη λειτουργία του είναι παρόμοιο με αυτή στο Facebook. Υπάρχουν τα προφίλ, ανταλλάσουμε κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο, δημιουργούνται εξειδικευμένες κοινότητες και γίνονται συζητήσεις όπου συμμετέχουν Ελληνες από όλο τον κόσμο. Σε ένα ξεχωριστό χώρο μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες και τίτλους ειδήσεων από άλλες ιστοσελίδες προκειμένου να έχουν καθημερινή ενημέρωση όπως ακριβώς την επιθυμούν», διευκρίνισε ο Ανδρέας Δημητριάδης.

«Στόχος μας είναι μέσα από το Hellenic Space να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να έρθουν σε επικοινωνία οι Ελληνες της διασποράς μαζί με τους Ελληνες στην πατρίδα. Διαπιστώσαμε όμως ότι είχαμε και πολλά μέλη που δήλωναν φιλέλληνες. Αυτό ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μας», είπε ο Ανδρέας Κοσμάτος.

Οικονομικά η όλη προσπάθεια ακόμη δεν έχει καμία υποστήριξη. «Δεν δημιουργήσαμε το Hellenic Space για να κερδίσουμε χρήματα. Κάναμε μια επένδυση, βάλαμε τις γνώσεις μας και ακολουθούμε το πάθος μας. Και είναι πολύ όμορφο που βλέπουμε να έχει ανταπόκριση. Κάθε μέρα γινόμαστε περισσότεροι. Για όσο αντέχουμε, θα το συνεχίσουμε», δήλωσε ο Ανδρέας Δημητριάδης.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες προσπάθειες θα έπρεπε να υποστηριχτούν από την ελληνική πολιτεία, που έχει τα κονδύλια, αλλά δυστυχώς τα διαθέτει σε ημέτερους. Κι αν συνεχίσουμε να έχουμε αυτή τη νοοτροπία η Ελλάδα θα κατρακυλήσει περισσότερο. Πρέπει κάποια στιγμή στη χώρα μας να γίνεται το αυτονόητο, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό. Αυτοί που αξίζουν και αποδεδειγμένα παράγουν θετικό έργο να έχουν τη βοήθεια του κράτους.

Επειδή αυτό δύσκολα αλλάζει από τους πάνω, εμείς οι από κάτω ας τους βοηθήσουμε με τη φωνή μας. Γίνετε μέλη στο www.hellenicspace.com Η ανατροπή του κατεστημένου και η διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο, από τέτοια μικρά βήματα γίνεται.

Προωθήστε αυτό το μήνυμα και στο Facebook, αλλά και στις άλλες ιστοσελίδες που χρησιμοποιείται, ή στα e-mail των δικών σας ανθρώπων.

Ανδρέα και Ανδρέα και χιλιάδες μέλη του Hellenic Space, ανάμεσά τους κι εγώ, ο αγώνας συνεχίζεται.

Το ταξίδι συνεχίζεται, πάρε ένα σάκο κι έλα…

FOTO 1660

 

peru25112009

Τι ώρα είναι στην Ελλάδα;
4585
Days around the World